25 februari 2019
Er is geen schaduw zonder licht…
Laten we met de VGZ sector nu eens in het volle licht gaan staan, in de spotlight…en naar de schaduw kijken, deze erkennen en onderzoeken.
Let’s use the negatives to develop.
Wat zijn we trots op onze VGZ sector collega’s! We hebben via de enquête een stem gegeven aan datgene dat bijna nooit besproken wordt in onze sector namelijk; AGRESSIE in de VGZ-zorg tegen zorgprofessionals.
In het nieuws vliegen de agressie-metingen van allerhande beroepsgroepen je om de oren maar bij de VGZ blijft het stil…Is dit omdat de 98 % van de zorgprofessionals binnen nu en een maand een incident met agressie mee gaat maken? Vinden we dit normaal? Zo normaal dat de leidinggevenden in ruim een kwart van de incidenten geen nazorg levert of er geen nazorg wordt ervaren door de medewerker die dit is overkomen? Zijn de arbeidsvoorwaarden wel in verhouding met wat er gevraagd wordt van de medewerkers?
Lees de uitgewerkte resultaten in bijgevoegde document en deel deze zoveel mogelijk. We gaan licht werpen op de schaduw!

Foto afkomstig van http://thumbpress.com/wp-content/uploads/2014/02/funny-shadow-art-garbage-wall-projection1.jpg
23 februari 2019
⚠️Zwartboek – CAO schendingen!⚠️
Houdt jouw werkgever zich niet aan de Cao? Meldt dit dan via onderstaande link!
De melding is geheel anoniem!
In het enquête-formulier staat 1 vraag welke bestaat uit 3 deelvragen. Deze vragen aub beantwoorden in het tekstvlak wat onder de vraag staat.
https://nl.surveymonkey.com/r/XCZVWT7
16 februari 2019
(Waarom) Lid van een vakbond
We hielden laatst een enquete rondom het wel of niet lid zijn van een vakbond. De resultaten hiervan kun je nu bekijken, (zie link onderaan het artikel).
Belangrijke conclusies: een kleine meerderheid van onze leden is lid van een vakbond. Van die vakbond verwachten we goede inzet binnen de cao-onderhandelingen. Daarin worden goede arbeidsvoorwaarden en een hoger salaris genoemd als speerpunten.
Toch is ruim 40% niet lid van een bond. Als redenen daarvoor worden genoemd: teleurgesteld in wat de bonden voor elkaar krijgen of voor je doen bij een arbeidsconflict, de hoge kosten voor lidmaatschap of gewoon niet weten wat een vakbond (voor je) doet.
Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan meer te willen horen over wat de vakbonden doen. We hebben die ruimte altijd gegeven aan de bonden en herhalen die oproep: laat weten wat je doet voor zorgprofessionals, maar haal vooral ook nog actiever bij hen zelf op wat je voor hen zou moeten doen.

20 november 2018
Medewerkers Tevredenheids Onderzoeken
De waarheid of een façade?

De verstandelijk gehandicaptenzorg (VGZ) scoort sinds jaar en dag hoog in de Medewerkers Tevredenheid-Onderzoeken. De sector lijkt door de ogen van de onderzoekers en de brancheorganisatie goed te functioneren.
Op een website van een onderzoeksbureau staat het volgende over het MTO vermeld:
“De onderzoeken brengen enerzijds veel meer in kaart dan de tevredenheid van medewerkers. Je ontdekt met het reguliere medewerkersonderzoek precies hoe het in je organisatie staat met bijvoorbeeld de bevlogenheid, betrokkenheid, vertrekintentie en werkdruk.”
In een folder van Effectory (onderzoeksbureau betrokken bij het opstellen en uitwerken van de MTO) staat “Op de meeste fronten scoort de gehandicaptenzorg beter dan het branchegemiddelde. Op het gebied van werkgeverschap doet de Gehandicaptenzorg het goed met een 7,3 als score”
Deze uitkomsten komen niet overeen met de geluiden op de werkvloer en die we in de actiegroep ook vaak horen. Hier komen vooral de verhalen van de (te) hoge werkdruk, de eis om 24/7 inzetbaar te zijn, de angst om je baan te verliezen wanneer je aangeeft wat in jouw ogen anders zou moeten gaan, het niet naleven van de afspraken die gemaakt zijn in de CAO, de dreiging van agressie op de werkvloer, de controle die werkgevers uitoefenen op social media en ga zo maar door, naar voren.
Hierop hebben we binnen Zorg in Actie een enquête gehouden om zo boven water te krijgen wat er nou echt speelt in de verstandelijk gehandicaptenzorg rondom tevredenheid, vertrouwen en veiligheid. De uitkomsten staan haaks op de uitkomsten van de MTO’s .
46% van de zorgprofessionals in de vgz voelt zich niet gehoord of ondersteund door de leidinggevende, 43% van de professionals voelt zich niet veilig binnen de organisatie. Maar 14% van de professionals krijgt zijn of haar werk af in een dienst, slechts 21% van de zorgprofessionals kan de zorg leveren aan de cliënt die nodig is, en 50% zijn of wil niet eerlijk zijn in de medewerkerstevredenheid – onderzoeken door ingeschakelde enquêteurs of eigen werkgever.
Bij het lezen van de uitkomsten van de enquête, weet je dan toch genoeg. Het is tijd voor een definitieve, broodnodige erkenning van de problemen die spelen in de Verstandelijk Gehandicapten Zorg!
We gaan voor en naast elkaar staan omdat de cijfers aangeven dat het beter moet en kan!
Zorg in Actie – VGZ
Bijgevoegd de uitgewerkte resultaten die we verkregen hebben dankzij de massale reacties, ruim 200, op onze enquête. Zorg in Actie – vgz